TAFKA

Gebruik je jaarruimte 2023 om fiscaal voordelig pensioen op te bouwen

Ieder jaar mag je een deel van je inkomen fiscaal gunstig opzijzetten voor je pensioen. Dat deel noemen we ‘jaarruimte’. Ook is er ‘reserveringsruimte’, de jaarruimtes van de afgelopen 10 jaar waar je geen gebruik van hebt gemaakt. In 2023 is de jaarruimte vanwege de nieuwe Pensioenwet verhoogd naar maximaal € 34.550 en de reserveringsruimte naar maximaal € 38.000. 

Reserveringsruimte 

De reserveringsruimte is bedacht voor mensen die in het verleden te weinig pensioen hebben opgebouwd. De berekening van de reserveringsruimte is dezelfde als bij de jaarruimte, alleen moet je deze wel elk jaar apart berekenen. Dus per jaar moet er berekend moet worden hoeveel pensioen je zelf had mogen opbouwen. Je mag maximaal 10 jaar teruggaan in het verleden. Als je in die eerdere jaren pensioen hebt opgebouwd via een werkgever, dat moet je dat opgebouwde pensioen in mindering brengen. Al die jaarruimtes tel je bij elkaar op. Dat maakt samen je reserveringsruimte. De reserveringsruimte mag ook over minder dan 10 jaar berekend worden.  

In de nieuwe pensioenwet is de reserveringsruimte verhoogd. Het maximale bedrag voor de reserveringsruimte is in 2023 € 38.000. Vroeger was dit ‘maar’ € 8.065.   

Hoeveel geld kun je terugkrijgen? 

Hoeveel je kunt aftrekken voor je inkomstenbelasting, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Houd er rekening mee dat belastingregels in de toekomst kunnen veranderen.  

Het berekenen van de reserveringsruimte kan best ingewikkeld zijn. Je hebt er veel belastinggegevens uit de voorgaande jaren voor nodig. Want als je graag je ‘pensioengat’ wil dichten en je kunt dit jaar extra geld opzij zetten, dan geeft de reserveringsruimte je deze mogelijkheid. Zo kun je fiscaal gunstig alsnog pensioen opbouwen.  

Voor meer informatie en persoonlijke berekeningen kun je met ons contact opnemen.